Omdat BTV recent bij de allereerste gecertificeerde inspecteurs mocht gerekend worden, is de VASTGOED-Tv roadshow de ideale gelegenheid om de conditiemeting van gebouwen toe te lichten. Op 20 maart in Gent-Zwijnaarde en op 27 maart in Antwerpen-Noorderlaan is BTV gastlocatie voor syndici en vastgoedprofessionals. Om gratis in te schrijven: klik hier voor GENT of hier voor ANTWERPEN

Op 23 januari 2018 kwam de eerste lichting van gecertificeerde inspecteurs van gebouwen uit. Deze inspecteurs namen afgelopen najaar met vrucht deel aan de theoretische en praktische examens. Deze examens testten de kennis en het toepassingsvermogen van de deelnemers aangaande de Nederlandse norm NEN 2767, die een methodiek omvat voor het grondig en op uniforme wijze inspecteren van gebouwen.

De kandidaat-inspecteurs konden kiezen voor het certificaat “inspecteur gebouwschil” of “inspecteur technische installaties”. BPost en Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid gaan van deze inspecteurs gebruik maken. De certificatie wordt verzorgd door de Belgian Construction Certification Association (BCCA). Hierboven een groepsfoto van de eerste lichting die zich gecertificeerd NEN-2767 inspecteur mag noemen.

De Nederlandse norm NEN 2767 vindt steeds meer toegang in België. Aan de hand van deze methodiek kan men de conditie van een gebouw op een objectieve, gedetailleerde en uniforme wijze in kaart brengen. De resultaten van de inspectie zijn een cruciale informatiebron voor het opstellen van onderhoudsbudgetten over meerdere jaren, beslissingen over investeringen, kopen en verkopen, huren en verhuren van gebouwen.